Partners

Onze organisatie bestaat uit een aantal deelnemende organisaties

Gemeente Heerlen

Gemeente Heerlen is met 89.000 inwoners de centrale gemeente in de stadsregio Parkstad Limburg. Heerlen heeft een dynamische binnenstad met een groot aanbod aan winkels, bedrijven, cafés en restaurants. Bovendien heeft Heerlen zich de afgelopen jaren op de kaart weten te zetten als belangrijk cultuurcentrum. U vindt er een bijzondere mix van evenementen en locaties, zoals ‘Culturanova’ dat jaarlijks in augustus het begin van het nieuwe theaterseizoen inluidt, of de ‘Nieuwe Nor’, een poppodium met een sterke line-up. In Heerlen bevindt zich bovendien het ‘Schunk Glaspaleis’, een voormalig warenhuis dat is omgebouwd tot een cultuurpaleis met bibliotheek, muziekschool en expositieruimtes.

Gemeente Vaals

Gemeente Vaals ligt in Zuid-Limburg, het hart van de Euregio Maas-Rijn, en grenst direct aan Duitsland en België. Hierdoor heeft het stadje een internationaal karakter, hetgeen nog eens wordt bevestigd door het feit dat onder de circa 10.000 bewoners meer dan 70 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd.

Sinds 2011 is Vaals in het bezit van het internationale Cittaslow-keurmerk voor middelgrote gemeenten die veel te bieden hebben op het gebied van landschap, gastvrijheid en cultuurhistorie. Het absolute handelsmerk van Vaals is het Drielandenpunt. Het gebied rond deze trekpleister is uitermate geschikt om te wandelen, te fietsen of simpelweg van de rust en de natuur te genieten. Vaals ligt 27 km ten oosten van Maastricht, 20 km ten zuiden van Heerlen en 4 km ten westen van Aken.

Ostbelgien

Tekst

Stadsregio Parkstad Limburg

In de stadsregio Parkstad Limburg (Nederland) werken 8 gemeenten (250.000 inwoners) samen aan een duurzaam vitale regio. De samenwerking richt zich op de thema’s economie, ruimte en infrastructuur en wonen. Daarbij zet Parkstad vooral in op een verdere ontwikkeling van de sectoren die kansrijk en ook nu al sterk ontwikkeld zijn: toerisme en leisure, financieel-administratieve dienstverlening, zorg en onderwijs en nieuwe energie. De 15.000 bedrijven in de regio bieden werk aan 106.000 mensen. Dankzij de gunstige ligging dichtbij Duitsland en België zet Parkstad sterk in op de grensoverschrijdende mogelijkheden. Parkstad is een van de meeste verstedelijkte gebieden van Nederland, maar opvallend is het vele groen in de regio, dat sterk in verbinding staat met het buitengebied: een echte Parkstad.

Stadt Aachen

Aken is met haar meer dan 2000 jaar oude geschiedenis een kosmopolitische en Europees georiënteerde stad nabij het drielandenpunt van Nederland, Duitsland en België. De 250.000 inwoners, de domkerk met de status van werelderfgoed, de warmtebronnen, de excellente universiteit RWTH Aachen evenals het rijke culturele leven maken Aken tot een zeer leefbare en moderne stad vol traditie.

StädteRegion Aachen

De StädteRegion Aachen, een innovatief samenwerkingsverband tussen gemeenten in het westen van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, bestaat uit de gemeenten Aachen, Alsdorf, Baesweiler, Eschweiler, Herzogenrath, Monschau, Stolberg, Würselen, Simmerath en Roetgen. De gehele stadsregio omvat ongeveer 700 km2 en telt circa 568.000 inwoners.

Samenwerking

De AG-charlemagne is een samenwerking met de Euregio Maas Rhein

Back to top